Alpnaering Receptbok Online - Katalog - Sida 18
16
FISK & SKALDJUR
FISK & SKALDJUR FÖR HELA SLANTEN
CURRYSCAMPI
HETA RÄKOR
500g färska räkor eller skalade räkor i lag.
2 gula lökar
1 purjolök
2 paprikor
3 bananer
4 dl grädde
½-1 huvud isbergssallad
½-1 msk mjöl
smör
2 msk Curry*
1 msk Vitlökskrydda*
1 nypa Chilikrydda*
500 g räkor
½ rödlök
1 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
2 msk flytande honung
1-2 tsk Chilikrydda*
Smält smör i en stekpanna på medelhög
värme och tillsätt Vitlökskrydda*, hälften
av Curryn* och räkorna. Låt räkorna fräsa
en kort stund. Låt sedan räkorna rinna av
på lite hushållspapper. Dela lök, purjolök
och paprika i lite större bitar och stek i
en gryta med smör tills de mjuknar. Red
med lite vetemjöl och häll på grädden.
Låt puttra i ca 5 min. Grovhacka sallad
och banan under tiden. Tillsätt resten
av Curryn* och Chilikrydda. Smaka av
med salt och peppar. Tillsätt räkor, sallad
och banan och rör om. Serveras med ris
omgående.
Blanda allt utom räkor till en marinad.
Skala och tillsätt räkorna och låt stå i
kylen ett par timmar. Fräs i stekpanna 1-2
minuter. Servera direkt med sallad och
vitlöksbröd eller på toast med tomat och
avokado.
VITLÖK- & CURRYRÄKOR
1 kg stora räkor med skal
4-5 tsk Vitlökskrydda*
2 msk olja
1 msk Curry*
1 dl finhackad persilja
Skala räkorna. Hetta upp oljan i en
stekpanna. Tillsätt Vitlökskrydda* och
Curry*. Lägg i räkorna och fräs i 1-2
minuter. Rör ner persiljan och servera
genast.
DILL- & LIMERÄKOR
500 g stora räkor
1 dl olja
1-2 tsk Limepeppar*
2-3 dillkvistar
Finhacka dillkvistarna. Blanda samtliga
ingredienser och låt räkorna marinera i
ca tre timmar. Trä sedan på grillspett och
grilla ca 1 minut på vardera sida.