Alpnaering Receptbok Online - Katalog - Sida 20
18
FISK & SKALDJUR
FISK & SKALDJUR FÖR HELA SLANTEN
LAX PÅ GRÖN BÄDD
FISK- & SKALDJURSSOPPA
4 portionsbitar lax
2-3 dl matlagningsgrädde
1 stor påse färsk babyspenat
1-2 morötter
½-1 purjolök
Havsörtsalt*
Limepeppar*
400 g lax eller torskfilé
150 g räkor
2 dl crème fraiche
400 g kräftost
1 liter vatten
2 stora morötter
1-2 tsk Grönsaksbuljong*
½ pkt fryst dill
½-1 tsk Citronpeppar* eller Limepeppar*
Sätt ugnen på 225°. Lägg spenaten i
botten på en ugnsfast form. Strimla
morötter och purjolök och lägg ovanpå
spenaten. Lägg laxen över grönsakerna
och krydda. Slå på matlagningsgrädde
och grädda i ca 15 minuter. Servera gärna
med pressad potatis och strö över riven
parmesan.
LAX MED BACON I UGN
500 g lax
5 dl crème fraiche
1 pkt bacon
2-3 msk Parsillade*
Citronpeppar*
Sätt ugnen på 225°. Blanda Parsillade*
med crème fraiche. Låt stå en stund
och smaka av. Lägg laxen i en smord
ugnsfast form och krydda med Parsillade*,
Citronpeppar* och salt. Bryn bacon för att
strö över senare, alternativt linda bacon
runt laxbitarna. Grädda i ca 20 min. Häll på
crème fraicheblandningen och strö över
bacon. Serveras med potatis, potatismos,
ris eller sallad.
Riv morötter grovt och stek i lite smör.
Värm i en kastrull crème fraiche, kräftost,
morötter, dill, Grönsaksbuljong* och
Citronpeppar* eller Limepeppar*. Häll
sedan på vatten och koka upp. Häll i
tärnad fisk och räkor. Låt sjuda ett par
minuter. Servera tillsammans med
surdegsbröd.
TONFISKPASTA
2 burkar tonfisk i olja
2 dl crème fraiche
1 dl vatten
4 msk vetemjöl
1 citron
1 tsk Grönsaksbuljong*
1 tsk Citronpeppar*
1 tsk Paprikakrydda*
Häll över oljan från tonfisken i en kastrull
och koka upp med vatten, buljong och
vetemjöl. Tillsätt kryddor och pressad
citron. Lägg i tonfisken sist, servera med
pasta så snart såsen är varm.