Alpnaering Receptbok Online - Katalog - Sida 23
V E G E TA R I S K T
G OT T M E D S MA K E R F R Å N VÄX T R I K E T
MOROTSBIFFAR
LINSRIS
1 pkt stora vita bönor
1 ägg
2-3 msk havregryn
ca 500 g morötter
2-3 msk solrosfrön
1 msk Finessa*
1 nypa Paprikakrydda*
olivolja
ströbröd
2 dl bruna linser (torra)
2 dl basmatiris
1 st rödlök
1 st tomat
2 msk olivolja
4 ½ dl färdig Grönsaksbuljong*
2-3 tsk Curry*
2-3 tsk Paprikakrydda*
Skölj av bönorna i kallt vatten. Mixa
bönor, ägg och havregryn till en slät
massa med stavmixer eller matberedare.
Skala och riv morötter fint, grovhacka
solrosfrön. Rör ned morötter, solrosfrön
och kryddor tillsammans med de mixade
ingredienserna. Forma 6 st biffar och lägg
på bakplåtspapper. Pensla med en god
olivolja på båda sidor och vänd försiktigt
i ströbröd. Stek i ugn i 35 min på 225°.
Vänd biffarna efter halva tiden. Biffarna är
klara när de fått en frasig yta. Servera med
bulgur, vitlöksfrästa haricot verts och en
god grönsallad.
FETAOST I UGN
1 block fetaost
2 kvistar små tomater
1-2 msk olivolja
1-2 msk Medelhavsmix* eller Italy-mix*
Lägg fetaostblocket i mitten av en
ugnsfast form och tomaterna runt om.
Ringla över olivolja och krydda med
Medelhavsmix* eller Italy-mix*
Tips! Du kan variera smaken genom att
byta kvisttomaterna mot soltorkade
tomater och oliver.
Blötlägg linserna i 8 timmar eller över
natten. Finhacka rödlök och tomat. Fräs
lök i olja i en kastrull i 3 minuter. Tillsätt
linserna och fräs ett par minuter till. Tillsätt
sedan tomat och fräs en minut. Skölj av
och tillsätt riset i kastrullen tillsammans
med färdigblandad buljong och kryddor.
Låt sjuda på låg värme under lock tills
vattnet är absorberat. Servera med falafel
eller kyckling, en god dipp och sallad.
FALAFEL
2 dl torra kikärtor
½ gul lök
2 msk kokosmjöl
1 msk potatisstärkelse
1 msk citronsaft
½ tsk bikarbonat
2 tsk Curry*
2-3 tsk Parsillade*
1 tsk Grönsaksbuljong Puro*
Mixa lök och kikärtor i en matberedare
och blanda ner övriga ingredienser.
Smaka av med peppar. Forma falafeln
och grädda i 20 minuter eller tills falafeln
är gyllenbrun på 200-225°. Servera med
ris, taboule och en kall dipp eller använd
libabröd för att göra en god falafelrulle
med grönsaker.
21