Alpnaering Receptbok Online - Katalog - Sida 28
26
BRÖD
T I L L F R U K O S T, B R U N C H , G R Y TO R & S O P P O R
BRYTBRÖD
KNÅDFRITT BRÖD
50 g jäst
5 dl vatten
2 msk olja
1 msk Grönsaksbuljong*
1 msk blötlagd Italy-Mix*
ca 1 ½ l vetemjöl
1 förp. torrjäst (7 g)
ca 7 dl vetemjöl
3 ½ dl varmt vatten
1 msk matolja
2 tsk salt
2 msk Italy-mix*
Pensling:
1 ägg
Havsörtsalt*
Italy-Mix*
Blötlägg Italy-mix* och ställ åt sidan.
Mät upp vatten och salt i en skål. Tillsätt
mjöl, torrjäst och Italy-mix*. Blanda
till en jämn deg. Täck skålen tätt med
tyg och plastfolie. Låt degen jäsa i
rumstemperatur i 12-24 timmar. Sätt
ugnen på 250° och ställ in en ungsfast
gryta med lock. När ugnen är varm, strö
lite mjöl på degen och vik degen ett par
gånger. Tag ut grytan och smörj med
matolja. Lägg i degen och sätt på locket.
Grädda i 30 minuter. Ta sedan av locket
och fortsätt grädda tills ytan fått fin färg.
Låt svalna på galler före servering.
Blanda ihop smeten och låt jäsa i 45 min.
Forma små bullar och lägg på en plåt så
att de kan jäsa ihop till ett helt bröd. Låt
jäsa på plåten ca 30 min. Pensla bröden
och strö över kryddorna. Grädda i nedre
delen av ugnen i 25 minuter på 200°.
HÅLKAKOR
1,4 liter vatten
3 tsk Köttbuljong*
3 pkt jäst
4 ägg
3 dl socker
1 pkt rågsikt
vetemjöl
Smula ned jäst i fingervarmt vatten.
Tillsätt socker, Köttbuljong* och ägg. Rör
om och vänd sedan ned rågsikt, 2 dl i
taget. Om rågsikten tar slut, fyll då på med
vanligt vetemjöl. Arbeta till en smidig deg.
Låt degen jäsa 30 minuter. Baka ut ca 14 st
hålkakor på mjölat bakbord och låt jäsa 30
minuter. Grädda i 10 minuter eller tills de
fått fin färg på 200°.
KÄLLARFRALLOR
1 pkt jäst
6 dl ljummet vatten (37°)
½ dl matolja
1 ½ tsk Havsörtsalt*
1 ½ msk strösocker
15-18 dl vetemjöl special
Blanda alla ingredienser till en lös deg.
Rulla en längd och skär i bitar. Lägg dem
på en plåt och låt jäsa 30 min. Grädda i ca
10 minuter på 250°.
Tips! Variera smak genom att byta
Havsörtsalt* mot till exempel
Vitlökskrydda*.