Alpnaering Receptbok Online - Katalog - Sida 29
27
BRÖD
T I L L F R U K O S T, B R U N C H , G R Y TO R & S O P P O R
KRYDDBRÖD
VITLÖKSBRÖD
25 g jäst
2 ½ dl filmjölk eller yoghurt
½ tsk Havsörtsalt*
½ tsk Sallads-mix*
2 msk olja
5-6 dl vetemjöl
valfritt bröd
75 g rumstempererat smör
1-2 tsk Parsillade*
Blanda smör med Parsillade* och bred på
önskat bröd. Grädda tills brödet är gyllene
på 175°.
Jästid i bunke: 30-35 min
Jästid på plåt: 30 min
Grädda: 200° i 30 min
Tips! Byt gärna ut Havsörtsalt* och
Sallads-mix* mot 1-2 tsk Vitlökskrydda*.
Blir ett jättegott vitlöksbröd!
MOROTSFRALLOR I LÅNGPANNA
50 g jäst
6 dl vatten eller mjölk
3 msk rapsolja eller smör
3 dl finrivna morötter
4 dl grahamsmjöl
10 dl rågsikt
1 ägg
2 tsk Grönsaksbuljong Puro*
vallmöfrön
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt
fingervarm vatten eller mjölk och
blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt
smör, Grönsaksbuljong Puro*, morötter,
grahamsmjöl och rågsikt, lite i taget mot
slutet. Blanda ihop och knåda degen
i några minuter. Låt jäsa 40 min. Dela
degen i 12 bitar. Forma avlånga bröd
och lägg dem i två rader på en plåt med
bakplåtspapper. Pensla bröden med
uppvispat ägg och strö över vallmofrön.
Låt jäsa 30 min. Grädda i 15 minuter på
250°. Låt svalna på plåten före servering.
NAAN
6-7 dl vetemjöl
2 ½ dl varmt vatten
1 stort ägg
2 msk socker
2 msk matlagningsyoghurt
1 tsk salt
1 msk torrjäst
ca 50 g smör
1-2 tsk Parsillade* eller Vitlökskrydda*
Blanda vatten och jäst. Tillsätt yoghurt,
socker, ägg och salt. Tillsätt mjölet lite
i taget tills en smidig deg har bildats.
Fortsätt knåda degen i 5 minuter. Täck
över och låt jäsa 1 timme. Dela degen i 8
delar, täck över och låt jäsa 30 minuter.
Kavla till en tunn, oval form. Smält
smör och blanda med Parsillade* eller
Vitlökskrydda*. Pensla bröden på ena
sidan och lägg i en het stekpanna med
smord sida ned. När bubblor har bildats
och de fått fin färg, pensla andra sidan
och vänd. När denna sida fått fin färg, låt
svalna något på galler. Servera med ris
och en god currygryta.