Alpnaering Receptbok Online - Katalog - Sida 40
38
DESSERT
UNNA DIG NÅGOT GOT T
SMÖRGÅSTÅRTA
BULLAR MED CHAIFYLLNING
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 dl strösocker
½ tsk salt
ca 14 dl mjöl
1 ägg
pärlsocker eller hackad mandel
6 st Hönökakor
2 dl crème fraiche
3 dl gräddfil
300 g färskskalade räkor
1 liten burk kräftstjärtar
1 burk tonfisk i vatten
2 hårdkokta ägg
1 liten burk röd stenbitsrom
1 citron
5 msk majonäs
färsk dill
1 gurka
2 msk Havsörtsalt*
1 msk Grönsaksbuljong*
Nahrom*
Sallads-mix*
Värm mjölken till 37°, häll över i en bunke,
smula ned jästen och rör om. Tillsätt smör
i bitar, socker och salt. Tillsätt mjölet men
spara ½ dl till utbakning. Arbeta degen
kraftigt i 5-10 min tills smidig. Låt jäsa
under bakduk i 30 min. Blanda smör,
socker och Chai Latte* till fyllning. Knåda
degen på lätt mjölat bord och dela sedan
i 4 delar. Kavla ut, bred ut ett tunt lager
fyllning och rulla ihop. Dela varje rulle i
10 bitar och lägg dem med snittytan upp
i pappersformar på en plåt. Låt jäsa i 40
min, pensla med ägg och valfri topping
och grädda sedan i ugnen i 5-10 min,
225°-250°.
Lägg 2 Hönökakor som en rund botten.
Blanda 1 ½ dl gräddfil, ½ dl crème fraiche,
1 burk tonfisk, 1 msk majonäs, 2 cm
finhackad gurka och 2 msk Havsörtsalt*.
Bred över och lägg ett lager Hönökaka
ovanpå. Blanda 1 dl gräddfil, 3 msk
majonäs, 1 finhackat ägg, ½ dl crème
fraiche, ½ burk stenbitsrom, 100 g
räkor och 1 msk Grönsakssbuljong*.
Bred över och lägg ett lager Hönökaka
ovanpå. Blanda 1 dl crème fraiche, 1 msk
majonäs, ½ dl gräddfil och Nahrom*.
Bred över topplagret, men spara 1/4
av blandningen. Bred resterande röra
runt kanten, klä med tunna gurkskivor
och strö över med Sallads-mix*. Lägg
räkorna i en cirkel längs med kanten
ovanpå, sedan hackat ägg i en cirkel
innanför och i mitten kräftstjärtarna samt
stenbitsrommen. Dekorera med tunna
gurkskivor, citron och en knippa dill.
Tips! Gör längder istället för bullar, grädda
då i ca 20 min på 200°.
Tips! Blanda mjukost med Sailads-mix* för
en alternativ kantgarnering.
Fyllning:
150 g rumstempererat smör
½ dl strösocker
2-4 msk Chai Latte*