Alpnaering Receptbok Online - Katalog - Sida 43
DESSERT
UNNA DIG NÅGOT GOT T
FUDGE
SÖTSTARKA NÖTTER
3 dl vispgrädde
100 g rumsvarmt smör
200 g mjölkchoklad
1 ½ dl socker
1 ½ dl vit sirap
2 tsk havssalt
2-3 tsk Chai Latte*
200 g naturella cashewnötter
3 msk flytande honung
1 msk Curry*
2 tsk Paprikakrydda*
2 tsk Chilikrydda*
Blanda grädde, socker, salt o sirap i gryta.
Värm upp tills sockret smält. Koka sedan
på medelvärme under omrörning i ca 10
minuter. Låt svalna lite. Tillsätt resterande
ingredienser och häll upp i en form med
bakplåtspapper. Formen bör vara ca
20x30 cm. Låt stå svalt för att stelna och
skär sedan upp rutor. Förvaras svalt.
ÄTBARA HAVRESKLÅLAR
1 dl havregryn
1 dl riven kokos
2 msk kokosolja
1 msk chiafrön
1 msk honung
2 tsk Chai Latte*
Sätt ugnen på 175°. Mixa havregryn,
kokos, chiafrön och Chai Latte* i en
matberedare eller med en stavmixer.
Blanda ned kokosolja och honung. Smörj
en muffinsplåt med olja eller smör. Tryck
ut 2 ½ msk av massan i botten och mot
sidorna. Grädda i 8-10 minuter eller tills
de är gyllenbruna. Låt svalna helt. Lossa
försiktigt kanterna på skålarna och vänd
sedan försiktigt plåten upp och ned för att
få ut skålarna. Fyll dem med valfri fyllning
såsom grädde eller chokladmousse med
bär och nötter. En sats blir tre skålar.
Rosta cashewnötterna i en stekpanna
utan olja i 2-3 minuter. Tillsätt honung,
Curry*, Paprikakrydda* och Chilikrydda*.
Rosta någon minut till. Låt svalna. Servera
som snacks eller som topping på sallader,
soppor eller ugnsrostade grönsaker.
ROSTADE CHAI LATTEMANDLAR
200 g mandlar
4 msk socker
2 msk vatten
3 tsk Chai Latte*
Värm vatten och rör ned socker och
Chai Latte*. Rör om tills sockret löst sig.
Häll i mandlarna och låt dem dra till
sig smakerna i någon minut. Sprid ut
mandlarna på en plåt eller i en ugsfast
form, rosta i ugnen i 10 minuter på 200°.
ENKLA ROSTADE MANDLAR
naturella mandlar
Havsörtsalt*
olja
Rosta mandlarna i en stekpanna
med olja tills de ”poppar”. Häll över
på hushållspapper och krydda med
Havsörtsalt*.
41