Alpnaering Receptbok Online - Katalog - Sida 8
6
KÖT T
M Ö R A K Ö T T B I TA R , S A F T I G A B I F FA R & M U S T I G A G R Y T O R
HONUNG- & SENAPSFLÄSKFILÉ
fläskytterfilé eller fläskfilé
1 msk Marinad*
1 msk Senapskrydda*
2 msk honung
1 msk olja
en skvätt kinesisk soja
Blanda en marinad av honung, olja, soja
och kryddor. Putsa köttet och lägg i en
påse. Häll över marinaden och förslut
påsen med så lite luft som möjligt
kvar. Låt marineras ett par timmar eller
över natten, vänd ett par gånger så att
marinaden fördelas jämnt. Tillaga sedan
i ugnen i ca 20 min på 175°. Tiden kan
variera beroende på köttets storlek. Låt
sedan ”vila” i ett foliepaket i 15-20 min.
Servera med ugnsrostad potatis, en dipp
och en god sallad.
Tips! Om marinaden är svår att fördela
jämnt kan du blanda i en skvätt vatten.
FYLLD FLÄSKFILÉ
1 fläskfilé
1 dl crème fraiche
1 msk Karl Johan svampsoppa*
½ tsk Pepparkrydda*
½ tsk Vitlökskrydda*
Blanda crème fraiche med Karl Johan
svampsoppa* och låt stå svalt i 1 timme.
Sätt ugnen på 175°. Skär ett snitt längs
med hela fläskfilén. Fyll med Karl Johan
svampröran och klappa in kryddorna.
Bryn lätt i stekpannan. Lägg sedan i
ugnen i ca 30 minuter.
MARINERAD ROSTBIFF
1 ½ kg rostbiff
1 dl kinesisk soja
1 ½ dl balsamvinäger
3 msk flytande honung
2 msk Vitlökskrydda*
1-2 tsk Italy-mix* eller Medelhavsmix*
1 tsk Pepparkrydda*
1 tsk Havsörtsalt*
Sätt ugnen på 125°C. Krydda rostbiffen
med salt och peppar. Lägg i en ugnsfast
form och sätt in i mitt i ugnen. Använd
en stektermometer och ta ut köttet när
det nått en innertemperatur på 59°. Det
tar 1 ½ -2 timmar. Blanda resterande
ingredienser till en marinad. Lägg det
varma köttet i dubbla plastpåsar med
marinaden och skyn från köttet. Lägg in
i kylen när det svalnat. Vänd påsen några
gånger så att marinaden fördelas över
köttet. Låt ligga ett till två dygn i kylskåp.
Skär köttet i tunna skivor och skeda på
lite av marinaden. Servera gärna med
ugnsrostad potatis och grönsaker.